Pixel Art Nedir?

Pixel Nedir?

Hadi önce piksel kelimesi ile başlayalım!

“Piksel” ya da “pixel” kelimesi, İngilizce’de “picture element” kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Piksel kısaca; dijital bir görüntünün en küçük birimidir. 

Örnek olarak, aşağıdaki görse farklı tonlardaki kırmızı, beyaz ve sarı renkli küçük karelerden oluşuyor. Bu karelerin her biri, bir pikseldir. Bu pikseller birleştirerek dijital görüntüleri oluşturur.

Pixel Art ve Tarihçesi

Küçük detaylardan daha büyük bir resim yaratmanın bir biçimi olarak Pixel Art, bilgisayarların ve dijital sanatın ilgi kazanmaya başladığı 1970’lerde doğdu ve tahmin edebileceğiniz gibi piksellere dayanıyor. Piksel Art terimi ilk olarak 1982‘de, Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi’nden Adele Goldberg ve Robert Flegal tarafından yayınlandı. 1982’de kurulan Adobe Systems, Postscript dilini ve dijital yazı tiplerini geliştirerek çizim boyama ve görüntü işleme yazılımlarını popüler hale getirdi. Aslında her ne kadar içerisinde “art (sanat)” kelimesi geçse de, ilk kullanım amacı daha çok zorunluluktu. Çünkü pikseller ile daha az sistem gereksinimi ve daha çok verim sağlanabiliyordu.

Modern teknolojinin gelişiyle piksel sanatı, çoğunlukla konsollar ve oyun alanlarında yaygın varlığını kaybetti. Ancak popüler inanışın aksine, yok olmadı. Nostaljik bir kültürü yansıtmanın yanı sıra günümüzde Pixel Art, çoğunlukla sanat için hala kullanılıyor. Ve bazı bilgisayar oyunlarında veya mobil oyunlarda da Pixel Art kullanımını görmekteyiz.

Piksel sanatının tarihini daha detaylı öğrenmek isteyenleri buraya alalım!

Nasıl Pixel Art Yapılır?

Pixel Art yapabilmek için ücretsiz ve çevrimiçi olan Tospaa PixelCoding kullanılabilir!

Pixel Art Çizimleri

Pixel Art çizerken, renk skalamız kısıtlıdır. Bu yüzden rengin farklı tonlarını, farklı renkleri karıştırarak elde ederiz. Aşağıdaki çizimde, elmasın renklerine dikkat edebilirsiniz. Bu işlem, genellikle gölgelendirmek için yapılır.

Karakter Çizimleri


Pixel Art çizmeye, karakter çizimleri ile başlayabilirsiniz. Daha sonra dilerseniz bu karakterlerden, animasyon yapabilirsiniz.

Animasyon için, karakteri farklı şekillerde çizmeniz gerekiyor. Çizdiğiniz şekiller kadar çevresinde yada içerisinde boş bıraktığınız piksellere de dikkat etmenizi öneririz.

Karakter çizimlerine başlamak için en uygun yol, önce kafasını çizmektir. Genelde çizimlerde, karakterlerin vücutları daha sonra çizilir. Kafasını çizmeye başlamadan önce, belki de öncelikli olarak ten rengini seçebilirsiniz.

Arka Plan Çizimleri

Karakteriniz için dilerseniz bir arka plan da çizebilirsiniz. Ya da isterseniz karakter olmadan da sadece bir arka plan çizebilirsiniz.

Yandaki görselde, bir manzara Pixel Art ile çizilmiş. Keskinleştirmelere, gölgelendirmelere dikkat ettiniz mi?

Eğer farklı çizim yöntemleri öğrenmek isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz. 

Ve Son Olarak, Piksellerle İstanbul..

Pixel art ile çok daha gerçekçi görseller elde edebileceğini biliyor muydunuz? Tarık Tolunay Pixel Art ile İstanbul’un güzelliklerini birleştirdi.
Daha fazla İstanbul ve piksel sanatının mükemmel uyumunu görmek isterseniz, buraya bakmak isteyebilirsiniz.

Daha Fazlasını Merak Ediyorsanız

  • Eğer piksel sanatını adım adım öğrenmek isterseniz, Medium’da en çok okunan bloglardan olan Pedro Medeiros’ın yazmış olduğu yazıları okumak isteyebilirsiniz.
  • Video izlemenin daha iyi olacağını düşünüyorsanız, Pixel Pete’in hazırlamış olduğu Pixel Art 101 derslerine bakabilirsiniz.
  • Kısaca; aklınıza gelebilecek her şeyi pixel art ile görselleştirmeniz mümkün.

Artık Tospaa PixelCoding ile tanışmaya hazır mısınız?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.