Piksel Boyama Üzerine Bir Eleştiri
Bu yazı bilgisayarsız kodlama? etkinliklerinin en yaygın olanına piksel boyamaya yönelik bir bakış olacaktır.
Eğiticiler olarak okullarımızda kodlama eğitimi vermeye başladığımızdan beri bilgisayarlı / bilgisayarsız pek çok araç kullandık. Bu araçları kullanırken hangi kazanıma yönelik olduklarını düşünmeyi bazen atlıyoruz.
Piksel boyama uygulamaları sıklıkla kodlama etkinliği olarak kabul görmektedir. Bu etkinlikler eğlenceliler ve öğrencilerimizin meraklarını çekiyorlar fakat maalesef kodlamaya dair bir kazanım barındırmamaktadırlar.
Kafaların karışma nedeni Bilgisayar Bilimleri (Computer Science) ve Kodlama kavramlarının karıştırılmasıdır. Bilgisayar Bilimleri çok geniş bir yelpazedir ve bu etkinliğin kaynak noktası da csunplugged.org ‘un image-representation etkinliğidir. CSUnplugged’ın sunduğu bu etkinliğin amacı görsellerin bilgisayarda nasıl oluştuğunu simüle etmektir. Aynı zamanda bit (1-0), true false gibi kavramlar da bu etkinlik ile öğretilebilir. Fakat etkinlik gereğinden fazla ilgi görmüş bilgisayarsız kodlama kitaplarının ana malzemesi halini almıştır.
Maalesef bu kitapların bir kısmı ne bir akademisyen ne bir BT öğretmeni, hayatında bir satır bile kod yazmamış insanlar tarafından piyasaya sunulmaktadır. Eğitim dünyamızın bu başıboşluğu üzüntü vericidir.
Uygulama aşamasında da benzer bir neden mevcuttur. Etkinliğin en popüler olduğu okul öncesinde ve ilkokullarda genellikle programlama eğitimi almamış eğitimciler bulunmaktadır. Öyle ki kodlama kavramı ile yeni tanışan bazı eğitimciler karelerin karalanması hareketini çoktan seçmeli sınavlarda şıkların kodlanması ile eşleştirmişlerdir. Tüm bunlar belirli bir kazanıma yönelik olarak tasarlanan bir aracın amaç haline gelmesi ile sonuçlanmıştır.
Piksel boyama uygulamalarında genellikler 10110100 gibi bir bit dizisi ya da 234 gibi (boş dolu boş) sayı kombinasyonları verilerek çocuklardan ilgili kareyi boyaması ve gizli resmi ortaya çıkarması istenmektedir.
Egzersizin kodlama dışı başka faydaları olmakla birlikte İnşacılık-Yapısalcılık yaklaşımına uymamaktadır.
Papert, bilgisayarı ve kodlamayı çocukların disiplinlerarası ürünler ortaya koyabilecekleri bir araç olarak görmüştür. Onun öğrenme teoreminde bilgi keşfedilerek ve kullanılarak bir ürün inşa edilmelidir. Piksel Boyama uygulamalarında ise çocuklar pasif durumdadırlar. Hali hazırda yapılmış bir ürünün kullanıcısı durumdadırlar. Ürün inşa eden bir programcı/sanatçı/düşünür gibi değil bir bilgisayar yani bir araç gibi davranmaktadırlar.
Bu uygulamanın fazlaca vurgulanması bugüne kadar yakındığımız ezberci eğitim sisteminin bir devamı niteliğindedir ve kodlama öğreterek başaracağımızı savunduğumu 21. yüzyıl yetkinlikleri ile taban tabana zıttır.
Tospaa Pixel Coding ne sağlıyor?
Pixel Coding uygulaması çocukları pasif olarak sadece gördüğünü uygulayan değil kendisi inşa eden ve keşfeden konumuna yükseltiyor. Farklı özellikleri ve yaklaşımları birbirlerinden öğrenmelerine, görsel sanata, sanat ve teknolojinin ilişkilendirilmesine dair ilgilerinin artmasına imkan tanıyor.